Füstkvarc, az antistressz-kő

Ebben a posztban egy nemesen egyszerű külsejű, fontos és az ezotéria szerint erős gyógyhatással rendelkező kristályt mutatok be, ami az önmagukat gyakran túlterheltnek, feszültnek érző emberek legjobb társa lehet.

fokep_1.png

Megjelenése és eredete

A füstkvarc egy szilícium-dioxid-, azaz kvarcváltozat, ahogyan a neve is jelzi. Üvegfényű, többé-kevésbé áttetsző, mintázat nélküli, szürkésbarna színezetű ásvány. Ezt a színt részben a vele érintkező kőzetek radioaktív sugárzásának köszönheti. Elsődleges módon keletkezik vulkáni tevékenység során, amikor a magmás folyadék lehűl, megdermed, és a belőle kiváló ásványi anyagok kikristályosodnak. 

Érdekességek

Régebben a babonás emberek a balszerencse ellen használták védelmező kőként. A katonák háborúkba vitték magukkal, az Alpokban még a mai napig népszerűek a belőle csiszolt keresztek.

Nemcsak az ékszer-, hanem az óra- és a műszeripar is dolgozik vele.

crystals-3129390_1920.jpg

Ezotéria, természetgyógyászat

Feltételezett gyógyhatása

  • A füstkvarc erősíti a mentális teherbírásunkat. Ha a munkahelyünkön vagy a privát életünkben gyakran vagyunk nagy nyomás alatt, érdemes ezt az ásvány nyakláncként végig hordani abban az időszakban, ami nagy erőfeszítéseket kíván tőlünk, mert segít átvészelni.
  • Frusztráló, stresszes helyzetekben ellazít, abban segít, hogy ne váljunk ingerültté, hogy józan és racionális gondolatainkat ne nyomja el a szorongás.
  • Görcsoldásra valamint általános fájdalomcsillapításra is használják. Ebben az esetben a fájó pontra kell helyezni egy füstkvarcot. Erős fejfájásra legjobb howlittal és ametiszttel együtt használni.
  • Tisztítja a májat, serkenti a szervezet méregtelenítő folyamatait.
  • Erősíti a szöveteket.
  • Fokozza a hormontermelést.

befunky-collage_1.jpg

Ékszerek

A füstkvarc egyszerű szépségében van számomra valami arisztokratikus, ezért mindig olyan környezetbe ültetem, ahol ezt be is bizonyíthatom. Olyan pompás, színes ásványok közé helyezem, mint a csaroit vagy a labradorit, de kisugárzását nem tudják elnyomni, csak kiemelni. 

25_kodfelho_1.jpg

Ezen a nyakláncon a labradorit sejtelmes, fáradt földszínei és érdekes fénye egy elragadó csúcsmedált ölel körbe, de a füstszínű törmelékek mindenütt felbukkannak. Ködfelhő néven találjátok meg webáruházban, ide kattintva.

img_20191009_105250-2.jpg

Ebben a nyaklánc-füli szettben ásványok, színek, formák tobzódnak. A füstkvarc ezúttal fazettált csiszolású, ovális formában jelenik meg a csaroitok, hematitok és szibériai jádék társaságában, valamint rákacsint a fóliázott lámpagyöngy korongokra is. Egy szép, bogyós bokorról, a mirtuszhangáról neveztem el az ékszert, ami a csaroitgolyókra utal. Itt nézhetitek meg a többi képet és információkat a szettről, ha megtetszett. 

26_gomolyfelho_7.jpg

A Gomolyfelhő névre hallgató nyakláncom mind a füstkvarc gyógyhatására, mind az ékszer színvilágára rezonál. Ezúttal igazi mélységét emeltem ki hegyikristállyal. Rendelhető innen.

Hogy tetszik nektek? Kedvelitek ezt a kvarcot?

 

 

Az ismeretek forrása:

Dr. Csomai Zita: Gyógyító kristályok.

Michael Gienger: A kristálygyógyászat tankönyve.

Színvonalas, szépen illusztrált könyvek, bátran ajánlom őket ásványkedvelők házikönyvtárába. :)

Figyelem! Az ásványok gyógyító hatásai hagyományokon, tapasztalatokon és hiten alapulnak. Egyetlen esetben sem helyettesíthetik a tudomány kínálta gyógymódokat. Tekintsünk rájuk kiegészítő terápiaként.