Ásványokkal gyógyulni?

asvanyokkal_gyogyulni.pngNem vagyok kristályszakértő. Nem értek különösebben a csakrákhoz és az asztrológiához sem. Az összes korábbi ismeretem abból származik, hogy jó tíz éve egy ideig lelkes olvasója voltam az Elixír magazinnak, és néhány ezoterikus könyvet is elfogyasztottam, ám aztán felhagytam ezzel a témával. Így az igazság az, hogy természetes és lenyűgöző szépségük, ebből következően a bennük rejlő stíluslehetőségek miatt kezdtem el elsősorban ásványokkal foglalkozni, és ékszereket készíteni belőlük.

Ám mind gyakrabban érkezik hozzám kérdés tőletek, hogy milyen csillagjegyhez melyik ásványok illenek, kinek mi lehet a szerencseköve, vagy bizonyos problémák esetén a kristálygyógyászat mit javasolna. Ezért úgy döntöttem, elkezdek ezen a szálon is mélyebben megismerkedni az ásványokkal.

Igyekszem megfelelő forrásokból, nyomtatott szakirodalomból tájékozódni, hogy információ-igényeiteket is ki tudjam elégíteni, és asztrológiai vagy ezoterikus szempontból is tudjak ajánlani ásványt nektek, ha kéritek. Így arra gondoltam, megnyitom ezt a rovatot, amiben az ásványokkal kapcsolatban osztok meg veletek ismereteket, hogy itt választ kaphassatok a leggyakrabban felmerülő kérdéseitekre. 

Az ezoterikus gyógyászat keretei

E cikkben olvasható ismereteket a holisztikus szemléletű gyógyításban hívő Dr. Csomai Zita nagyon szépen illusztrált és részletes, áttekinthető könyvéből tudtam meg, aminek Gyógyító kristályok a címe. Élvezetes olvasmány még a szkeptikus elmének is, és kitűnő bevezető ebbe a világba.  

Mivel az asztrológiával kapcsolatban ez a könyv nem tartalmaz információkat, így a csillagjegyekre vonatkozóan innen tájékozódtam. A csakrákról bővebben például itt olvashatsz, én nem merültem bele, csak érintőlegesen lesz szó róluk a továbbiakban.

Ha mélyebben szeretnél foglalkozni ezzel a témával, akkor rengeteg más könyv is (pl. Judy Hall gyűjteménye) valamint tanfolyamok állnak a rendelkezésedre. Nálam már fel is került néhány izgalmasnak tűnő kötet az elolvasandók listájára, és fogyasztom is őket előszeretettel. :)

Ezekből megtanulhatóak a fortélyok, hiszen a kristálygyógyászat nem merül ki annyiban, hogy ékszerként viseljük vagy a kezünkben tartjuk a természetnek e kincseit. Alkalmazásuknak számos módja létezik, így például sokan meditálnak a kövek társaságában. Készítenek belőlük borogatást gyulladás és fájdalom csökkentésére vagy pedig elixírt a nem porózus kristályokból, amit aztán kúraszerűen fogyasztanak. 

A gyógyászati alkalmazáshoz tudni kell továbbá az energetikai jellemzőket, hiszen ezen alapul az egész: hogy az egyes ásványok rezgése miként hat saját testünk rezgéseire.

Ismerni kell a tisztítási folyamatukat, a helyes tárolásukat (a rózsakvarc és a tűző napfény például ősi ellenségek), a kristályszerkezetüket, esetleg a keletkezési módjukat is. 

Hol van a helye a kristályoknak a holisztikus gyógyításban?

 ilze-lucero-jlwlxx6i3r8-unsplash.jpgMindenkinek a maga hite és szemlélete szerint kell használnia az ásványokat. Én egy kicsit kétkedő gondolkodású vagyok, mint említettem, így - bár a téma nagyon érdekel - nem valószínű, hogy konkrét, diagnosztizált fizikai vagy mentális betegségek megléte esetén kristályokhoz fordulnék. Komolyabb vagy gyors eredményt megkívánó célokra egyébként is inkább a nagyméretű marokköveket, függőket szokták ajánlani, amiknek kristályszerkezete nincs megbontva pl. egy átfúrással.

Az említett könyv szerzője szerint nagyon népszerű ékszerviselés formájában gyógyítani magunkat az ásványokkal, de ezek kevesebb eredményt hoznak, mint a nagyobb és érintetlen darabok. Ez nem jelenti azt, hogy az ásványok gyógyhatása ékszerként ne működne, hanem inkább azt, hogy hosszabb idő szükséges hozzá, hogy érvényesüljön a jótékony hatásuk.

Bármelyikkel is kísérletezünk, nagyon fontos megérteni és szem előtt tartani, hogy csak kiegészítő terápiás lehetőségként gondolhatunk rájuk. Semmiképpen nem a tudomány kínálta megoldások helyett!

Vannak olyan súlyosan veszélyes vagy előrehaladott betegségek, amikor nem is szabad azon gondolkozni, hogy ásványokkal gyógyítsuk magunkat, de enyhébb esetekben is kizárólag az orvosi ellátás kibővítését, nem pedig a pótlását szolgálhatják. Ennek ellenkezőjét egy felelős kristálygyógyász sem állíthatja.

Az a tény önmagában, hogy ősi kultúrája van a kristályok szerencsehozó, gyógyító és egyéb alkalmazási módjainak, még nem igazolja a modern életben való létjogosultságukat.

Nektek is ezt javaslom tehát: kezeljétek a nehezen bizonyítható információkat fenntartásokkal, és inkább tapasztaljatok. Figyeljétek meg, melyik ásvány milyen benyomást tesz rátok, vonzódtok-e valamelyikhez kiemelkedően. Így észlelhetitek, hogy érdemes-e velük mélyebb szinteken foglalkozni. Eldönthetitek, hogy szükséges-e egy plusz értéket keresni bennük, vagy elég az, hogy csodásan mutatnak az outfitjeitekben, és emelik a megjelenésetek összhangját, stílusosságát. Hogy megszépíti a napotokat a bennük való gyönyörködés, és javít a közérzeteteken a viselése. :)

Ahogyan én használom az ásványokat

Az egyéniségemmel harmonizáló megjelenésemnek fontos részei az ásványok. Nagyon sok esztétikai érvem van mellettük a feltételezett gyógyhatások mellett vagy akár helyett. A legegyszerűbb szettektől a mintás darabokig minden ruha sikkesebb lesz tőle, ha megfelelően választunk. 

1_1.png

Azért mert időtlenek, szívesen befektetek a kifejezetten drágább darabokba is, hiszen nem egy ma aktuális, jövőre ódivatúnak, elavultnak számító trend képviselői.

Életkortól is teljesen függetlenek, így egy-egy nosztalgia darabként tovább tudom majd adni a családomban, és női örökség válhat az anyagilag vagy eszmei síkon értékesebb darabokból.

tuzko-1.jpg

Nagyon szeretem a természetességet – ez az ásványokban testet ölt. Nem véletlen az sem, hogy igen sok nyaklánchoz, karkötőhöz kavicsforma vagy törmelékszerű ásványokat használok fel, amik még hitelesebben adják vissza számomra a természet csodálatos tökéletlenségét. Egyébként ti is nagyon szeretitek őket a visszajelzéseitek alapján. :)

befunky-collage.jpg

A szép környezet és az, amit magunkon viselünk, elvitathatatlanul hatással van ránk: a közérzetünkre, ami pedig a fizikai állapotunkra. Ilyen módon mindenképpen hiszek abban, hogy közvetetten tényleg jót tesznek velünk érzelmi, mentális és így fizikai tekintetben is.

Jó érzéssel tölt el a szememet legeltetni a meseszép és nagyon érdekes ásványokon, hiszen nincs két egyforma darab. Nyugalommal, békével tölt el adott pillanatban olyan dolgokat szemlélni, amik hosszabb időre megragadják a figyelmemet, amiknek látványában el tudok veszni, mert harmóniát érzek bennük. Minden természetes anyag megérint, akkor is, ha valamilyen formában fel van dolgozva (faragott fa, csiszolt ásvány stb.). 

Ti mit gondoltok erről? Érdekelni fog titeket ez a rovat?