Ametiszt, a józanság köve

Ebben a bejegyzésben a rendkívül népszerű, ibolyaszínű kvarcot mutatom be röviden, ami elragadó megjelenéssel és számos feltételezett gyógyhatással rendelkezik. 

ametiszt1.png

Megjelenése

Az ametiszt egy lila színű ásvány, amin rajzolatok nincsenek, egyes darabokon fehér sávok találhatók, de többnyire mintázat nélküli. Érdekes megjelenését a lila különböző árnyalatainak mixe adja: vannak halvány, egészen áttetsző és teltebb, sötétebb színű részei is. Tűző napfénytől óvni kell, mert ezek a ritkább, tónusosabb részei kifakulhatnak. Hevítés során sárga színezetet kap, a citrinhez hasonló megjelenésűvé válik.

ilze-lucero-jlwlxx6i3r8-unsplash.jpg

Keletkezése

Az ametiszt egy bizonyos vízhőmérséklet alatt (hidrotermális ércképző folyamat során), folyadék megszilárdulása révén alakul ki. A megkapó szépségű, piramisszerű kristályai vulkanikus kőzetek üregeiben lelhetők fel. Több helyen bányásszák, ezek közül leggyakrabban Madagaszkárt, Uruguayt és Brazíliát említik.

Érdekességek

A Szent Korona drágakövei közt is fellelhető az ametiszt, ami nemcsak díszítésként, de mágikus jelképként is szolgált készítésekor. 

Da Vinci szerint az ametiszt elűzi a gonosz gondolatokat és serkenti az intelligenciát, de Konrad von Megenberg 14. századi német tudós, író is hasonlóképpen vélekedett róla.

img_20190716_173224-1_1.jpg

Ezotéria, természetgyógyászat

Mint ibolyaszínű ásvány, a koronacsakrához kapcsolódik és erős, spirituális kő. A 12 mesterkristály egyike.

Nevét onnan kapta, hogy a hagyomány szerint a tiszta gondolatokat vonzza, ennélfogva ókori amulettként is ismeretes, ami a részegségtől tart távol minket. Tradicionálisan a nyugodt alvás őreként a párna alá teszik, hogy elzavarja a rossz álmokat, és gondoskodjon az éjszakai nyugalomról.

Gyógyításra általában ékszerként és marokkőként használják, de elixír is készíthető belőle. 

Feltételezett jótékony hatásai:

  • Érdekes kő: nappal pezsdít, éberséget ad, éjszaka pedig megnyugtat.
  • Ha éjszaka nem tudjuk elengedni a napi problémákat, akkor az ametiszttel megpróbálhatjuk kiterelni a fejünkből őket, hogy zavartalanná váljon az alvás. Ehhez kapcsolódik a veszteségek feldolgozása is, a napközbeni események éjszakai (álmainkban történő) tisztázásához ugyanis gyakran hívják segítségül az ametisztet. Ehhez - az arab hagyományokat továbbörökítve - célszerű a párnánk alá helyezni a kristályt.
  • Elősegíti a tanulást, a koncentrációt és a lelki, spirituális fejlődést. Meditációs kőként is használják.
  • A tudatosság és a béke kapcsolódik hozzá erőteljesen. 
  • Bőrproblémák esetén igen gyakran alkalmazzák. Tisztítja a bőrt és gyulladáscsökkentő hatással bír, így zúzódásokra, duzzanatokra is jó. Az ametisztből készített drágakővízzel permetezik vagy áttörlik a sérült felületet pl. akné esetén. A drágakővíz vagy elixír készítéséhez belsőleges használat esetén 12 órán át áztatják az ametisztet, külsőleges használat esetén (pl. borogatásként, permetként) pedig 16 órán át.
  • Az aranyér enyhítésére borogatásként, lemosóként használható a belőle készített elixír.
  • Tisztítja a vért, stabilizálja a vérnyomást.
  • Főként stressz okozta fejfájás esetén fájdalomcsillapításra alkalmazzák úgy, hogy egy marokkővel masszírozzák a sajgó részt.
  • Kismamáknak nem szokták ajánlani, mivel annyira erős kőnek tartják, hogy beindíthatja a szülést. Szüléshez viszont már segítségül hívható.

A boltom kínálatában szereplő ametiszt ékszereimet szeretném megmutatni a poszt végére:

ekszerek1.jpg

Ez az impozáns szett rengeteg ametisztből és egy kevés szivárvány fluoritból készült. A nyaklánc és a fülbevaló együtt rendelhető a webshopból, ide kattintva.

ekszerek2.jpg

A fürtös fülbevalók szerelmeseinek (én is közétek tartozom :)) készítettem ezt a darabot, melynek leglátványosabb elemei a fazettált kristálycseppek. Rendelésre készül, ide kattintva küldhetsz nekem üzenetet.

61_2.jpg

Porcelángyöngyökkel és kagylóhéjjal készült ametiszt szettemről ide kattintva találtok több képet és információt.

28_hamvas_szolofurt_4.jpg

Ebben a törmelékes nyakékben az ametisztet csaroittal és rubinnal kombináltam valamint impozáns kerámiagyöngyökkel. Ide kattintva egészében is látható a Hamvas szőlőfürt névre keresztelt kreációm.

 Remélem, tetszett az összeállítás. Kedvelitek ezt a követ?

 

Az ismeretek forrása:

Dr. Csomai Zita: Gyógyító kristályok.

Michael Gienger: A kristálygyógyászat tankönyve.

Színvonalas, szépen illusztrált könyvek, bátran ajánlom őket ásványkedvelők házikönyvtárába. :)

Figyelem! Az ásványok gyógyító hatásai hagyományokon, tapasztalatokon és hiten alapulnak. Egyetlen esetben sem helyettesíthetik a tudomány kínálta gyógymódokat. Tekintsünk rájuk kiegészítő terápiaként.