Howlit, az instant magnézium

A mai bejegyzés főszereplője a howlit vagy más néven a magnezit, és érintőlegesen beszélek egy kicsit festett változatáról, a türkinitről is.

howlit1.png

Megjelenése

A howlit egy szolid, fehér színű ásvány, aminek külsejét általában szürkés, márványszerű rajzolatok teszik érdekessé. Öltözködés szempontjából semleges színei igen hálásnak bizonyulnak, valamint könnyű ízlésesen kombinálni más ásványokkal akár egy ékszeren belül is.

Festett változata a türkinit, amivel kétféle tónusban is találkozhatunk: az egyik egy picit zöldes beütésű kék, a másik egy erőteljesebb és tisztább (türkiz)kék. A márványos rajzolatok a színezett darabokon is megmaradnak, ám szürkéből drappossá-bronzossá változnak. Tisztításától nem kell félni, mivel a festés tartós, folyóvíz nem oldja.

10_1.jpg

A bal oldali üvegtálkában a zöldesebb, a jobb oldaliban az elevenebb kék howlit változatot mutatom. Alattuk elszórtam némi türkiz követ, amivel gyakran összetévesztik, de nem ugyanarról van szó. A türkiz egy viszonylag borsos árú ásvány, így könnyen gyanítható, ha egy olcsó ékszert vagy dísztárgyat türkizként kínálnak, hogy az aligha valódi. A howlit ára jóval kedvezőbb. 

Keletkezése

A kőzetek gyakran igen erős környezeti hatásoknak vannak kitéve, így bizony előbb-utóbb mállásnak indulnak, szétrepednek, elkopnak. A leomló darabkák útra kelnek, tovább morzsolódnak, összeállnak, vizeken kelnek át, egy szóval: hosszú utat tesznek meg, és közben formálódnak. A leülepedett darabokból újabb kőzetek képződnek, amikből az eső- vagy a folyóvíz kimossa az ásványi anyagokat. Ezekből az ásványi anyagokból lesznek a mi pazar köveink. Nagyon leegyszerűsítve az ilyen mállási és lerakódási folyamatokból (azaz másodlagos képződéssel) jönnek létre bizonyos ásványok, mint a howlit is.
howlit01.jpg

Ezotéria, természetgyógyászat

A magnéziumot jól ismerjük, szedjük tablettaként is idegeink nyugtatására és izmaink ellazítására. Így igyekszünk oldani a feszültségünket, és megelőzni az izomgörcsöket, amik például nagyon szeretnek éjjelente a vádlinkban ránk törni. 

A howlit egy magas magnéziumtartalmú ásvány - ezért is kapta a magnezit nevet, ahogyan ritkábban hívjuk. Inkább howlitként emlegetjük, de ugyanarról a kőről van szó.

Feltételezett jótékony hatásai

  • A magnézium és a howlit jótékony tulajdonságai megegyeznek, így ezt a követ ajánlják magnéziumhiányra, érzékeny izmokra, mindenféle, visszatérő, görcsös fájdalmakra (pl. migrén, epegörcs).
  • Gátolja a véralvadást.
  • Segít az érelmeszesedés megelőzésében, és csökkenti a szívinfarktus kockázatát.
  • Mentálisan nyugtat, lazít. Türelmet ad.
  • Az önelfogadás és az önszeretet egyik fontos köve.

Gyógyászati célú alkalmazásánál lényeges, hogy érintkezzen a bőrünkkel, ezért ékszerként hosszabb ideig viselni javasolt. Ezenkívül drágakővízként is fogyasztható.

Ásványgyógyászati berkekben megoszlanak a vélemények arról, hogy a természetes színű és a festett howlit jótékony hatásai mennyire térnek el egymástól, többnyire azonban úgy tartják, hogy elsősorban a howlit energiái érvényesülnek mindkét változatban. A türkinithez továbbá kapcsolják a bölcsességet - és a színpszichológia nyomán - a nyugtató hatást még erőteljesebben, hiszen nemcsak az ásvány saját energiája, hanem a színe is kifejti a stresszoldó hatását.

11_1.jpg

A boltomban a howlit mindkét verzióját: a természetes színűt és a türkinitet is megtaláljátok különböző ékszerekben életre keltve. Ide kattintva tudjátok megkukkantani az aktuális kínálatot, ha pedig egyedi elképzeléseiteket szeretnétek velem elkészíttetni, keressetek fel üzenetben bátran.

Hogy tetszett az összeállítás? Melyik színű howlitot kedvelitek jobban?

 

 

Az ismeretek forrása:

Dr. Csomai Zita: Gyógyító kristályok.

Michael Gienger: A kristálygyógyászat tankönyve.

Színvonalas, szépen illusztrált könyvek, bátran ajánlom őket ásványkedvelők házikönyvtárába. :)

Figyelem! Az ásványok gyógyító hatásai hagyományokon, tapasztalatokon és hiten alapulnak. Egyetlen esetben sem helyettesíthetik a tudomány kínálta gyógymódokat. Tekintsünk rájuk kiegészítő terápiaként.