Gránát, a fény köve

A mai bejegyzésben az ezerarcú gránátot mutatom be, amit már a középkori mondavilágból is ismerhetünk. Ez a kő fényt gyújt életünkben, ami kivezet minket az utunk sötétségéből.

granat_fokep.png

MEGJELENÉSE ÉS EREDETE

A gránátnak számos fajtája van, ami a kémiai összetételüket és a megjelenésüket illeti. Mi elsősorban a vörösesbarna változatot ismerjük, de a sárga különböző árnyalataiban, feketében, sőt rózsaszínben is pompázhat. A gránátcsoporthoz tartozó ásványok közül ékszereimben a vörösön kívül még a sárgászöld grosszulár található meg.

granatok.jpg

Balra a grosszulár, középen az almandin, jobbra fent a rodolit, jobbra lent pedig a szpesszartin elnevezésű gránátváltozat látható.

Ezeknek a különböző gránáttípusoknak mégis sok közös tulajdonságuk van: köbös kristályszerkezetűek, szigetszilikátok és metamorf úton jönnek létre. Ez egy harmadlagos keletkezési folyamat, melynek lényege a meglévő kőzetek átalakulása. Ezt erőteljes külső hatások (pl. nyomás, hőmérséklet, súly) időzik elő, amik hatására a kőzetek átstrukturálódnak, újrarendeződnek, az egymáshoz súrlódó felületeken lévő anyagok egy része kicserélődik. A folyamat végén újra stabil állapot jön létre belőlük - immáron új ásványtartalommal.

Érdekességek

Két történelmi emlék vagy legenda is fűződik a gránáthoz.

Az első - sok más kristályhoz hasonlóan - a szerencsehozó tulajdonságához kapcsolódik. Állítólag a középkorban számos csatában vett részt a gránát, méghozzá pajzsok, kardmarkolatok díszítőelemeként és amulettként, amitől azt várták a harcszíntér hősei, hogy megvédi őket az ütközetekben, és bátorságot ad nekik.

A másik történethez szintén a középkorig utazunk vissza az időben. Akkoriban úgy tartották, hogy ez a gyönyörű, vörös kő világosságot hoz a sötétségbe, amit elsősorban a lélekre értettek. A gránátot - minden más vörös színű kőhöz hasonlóan - karbunkulusnak hívták, ez az elnevezés az izzó parázsra utal.

Több helyen a világító gránátot Noé mondájához is kapcsolják, aki állítólag gránátköveket szórt a bárkájába, hogy azok fényt adjanak, és gránátlámpájával 40 napon át elkormányozta hajóját a legnagyobb sötétségben is. 

A világháborúk válságos időszakaiban szintén közkedvelt kő volt.

garnet_spessartine_crystal_detail.jpg

EZOTÉRIA, TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT

FELTÉTELEZETT GYÓGYHATÁSA

Spiritualitás, lélek

A fenti legendákat nemcsak azért osztottam meg veletek, mert érdekes információ, hogy azok az ásványok, amiket ma ékszerekként viselünk, a történelem folyamán is bírtak valamilyen jelentőséggel és használatosak voltak különböző formákban. Hanem azért is, mert a mai modern kor ezoterikája is merített a több száz évvel ezelőtti tapasztalatokból és hiedelmekből.

  • A gránátot válságkőként szokás elsősorban azonosítani. A kilátástalan helyzetekben ad reményt, bátorságot, akaraterőt, hogy szembe tudjunk nézni a problémákkal, és le tudjuk küzdeni azokat. Kitartást, lelki és mentális erőt ad, bizakodást ébreszt bennünk ezekben a nehéz élethelyzetekben. Elővarázsolja a szunnyadó túlélési tartalékainkat.
  • Önbizalmunkat erősíti, és ötleteinket, szokásainkat is segít megújítani, amik a változáshoz szükségesek.

Test

  • Támogatja a sebgyógyulást és általában a test regenerációját. 
  • Anyagcsereserkentő, keringésstabilizáló és immunerősítő hatást tulajdonítanak neki.
  • Harmonizálja a vér-összetételt.

Az egyes gránátfajtákhoz célzott hatásokat is tulajdonítanak, a munkám során használt grosszulár pl. az ízületek és a vese egészségét támogatja speciálisan.

ÉKSZEREK

img_20191009_115916-1.jpg

A gránát vörösesbarna változatából karkötőt és szettet készítettem. Előbbit egy csipet holdkővel és egy nemesacél életfa medállal fűszereztem meg, ezt ide kattintva tudjátok megnézni. A nyaklánc-fülbevaló párost gömbölyded gránáttörmelékekből és gránátgolyókból álmodtam meg, hozzá ez a link vezet.

0_2_1.jpg

Ez a nyaklánc az őszi kollekcióm része, a grosszulár mellett még elragadó rutilkvarcot és nefritet is csempésztem bele. Színvilága "Az olívafa ajándéka" fantázianévre ihletett meg. Innen rendelhető.

Hogy tetszenek nektek ez a különleges kövek?

 

 

Az ismeretek forrása:

Dr. Csomai Zita: Gyógyító kristályok.

Michael Gienger: A kristálygyógyászat tankönyve.

Színvonalas, szépen illusztrált könyvek, bátran ajánlom őket ásványkedvelők házikönyvtárába. :)

Figyelem! Az ásványok gyógyító hatásai hagyományokon, tapasztalatokon és hiten alapulnak. Egyetlen esetben sem helyettesíthetik a tudomány kínálta gyógymódokat. Tekintsünk rájuk kiegészítő terápiaként.