Lápisz lazuli, az uralkodók köve

A mai bejegyzésben a királykék erőteljes színét viselő kőről osztom meg veletek a legfontosabb tudnivalókat és érdekességeket.

lapisz_lazuli.png

Megjelenése és eredete

Ezzel az ásvánnyal lazúrkőként vagy lazuritként is találkozhattok. Elnevezése az Azul (kék) és a Lapis (kő) szóból képződött, perzsa eredetű. Nagyon szép, telt színe van, egyáltalán nem áttetsző. Aranyszínű foltjait a vastartalmú piritnek köszönhetjük.

Ókori használatáról is tudunk, akkor különféle tárgyakat faragtak belőle, és épületek díszítőelemeként is kedvelt volt. Mezopotámiában és Egyiptomban az uralkodók köveként tartották számon.

1_1.jpg

Lápisz lazuli a természetben akkor keletkezik, amikor a mész márvánnyá alakul, azaz egy kőzet-metamorfózis során, tercier módon. Ez egy meglévő anyag külső hatásra (hőre, nyomásra) történő átalakulása, amikor bizonyos, szorosan érintkező anyagok kicserélődnek egymással és átstrukturálódnak.

Ezotéria, természetgyógyászat

Feltételezett gyógyhatása

Spirituálisan a bölcsesség, a becsületesség, az öröm és a barátság kapcsolódik hozzá.

Segít a feszültségoldásban, különösen lámpaláz esetén igen ajánlott a viselése. Ha előadást kell tartanunk vagy vizsgahelyzetben frusztrációkkal küzdünk, legyen a nyakunkban egy lápisz lazuli.

Ám nemcsak a szereplésben segít helytállni, hanem a kimondatlan érzéseknek is gyógyítója. Támogat abban, hogy őszintén, egyenesen, felesleges kompromisszumoktól mentesen, oldottan tudjuk kifejezni magunkat, a véleményünket. Ha azok közé tartozunk, akik mindig lenyelik a békát a béke kedvéért ahelyett, hogy kiállnának magukért, akkor érdemes tenni egy próbát ezzel az ásvánnyal.

A bölcsességgel és a feszültségmentes érzelmi-mentális állapottal való kapcsolata egyrészt a konfliktusok eredményes rendezéséhez járul hozzá, másrészt pedig ahhoz is, hogy tisztán tudjunk gondolkodni, stresszhelyzetekben ne blokkoljunk le, és könnyebben menjen a tanulás. Ehhez kétféleképpen használjuk: helyezzünk el egy szem előtt lévő kis tárgyat, faragványt vagy marokkövet a környezetünkben, valamint érintkezzen a bőrünkkel is, elsősorban nyakláncként viselve.

lapislazuli-3499915_1920.jpg

A lápisz lazuli támaszt nyújt az önismereti utunkon, egészen az önelfogadásig kísérhet minket.

Fizikailag is számos jótékony hatását jegyezték fel. Minden, torokcsakrához kapcsolódó, kék színű ásványnak, így a lápisz lazulinak is fontos szerepe van a hatékony kommunikációban. Segítségével könnyebben kifejezhetjük érzéseinket is.

A torokkal, beszédhanggal (pl. rekedtség), hallásvesztéssel és pajzsmiriggyel összefüggő betegségek esetén is alkalmazzák. Mind a pajzsmirigy-alul-, mind a -túlműködés esetén használják nyakláncként, függőként viselve vagy pedig elixírként fogyasztva.

Magas vérnyomást is csökkentenek vele, ez elsősorban a stresszoldó hatása miatt van.

Nemcsak a mentális lázat képes csillapítani, hanem a fizikait is. Előbbi esetén ékszerként, a nyakban célszerű viseli, utóbbi esetén pedig a szegycsontunkra tegyünk egy nagyobb követ.

img_20190910_173646_1.jpg

Az én darabom ez a kis szappankő, amiben nagyon szeretek gyönyörködni. Klasszul látszanak rajta a piritzárványok is. :)

img_20190910_175043_1.jpg

A gyönyörködésnél már csak egy dolgot szeretek jobban: alkotni vele. :)

4_1.jpg

Ez a nyakékből és fülbevalóból álló szettem a Parány fantázianevet kapta, mert megannyi apró törmelékből készítettem. A webáruházban itt megtalálod.

lapisz.jpg

Ezek pedig már elkelt, korábbi darabjaim.

Hogy tetszenek nektek? Kedvelitek ezt a követ?

 

Az ismeretek forrása:

Dr. Csomai Zita: Gyógyító kristályok.

Michael Gienger: A kristálygyógyászat tankönyve.

Színvonalas, szépen illusztrált könyvek, bátran ajánlom őket ásványkedvelők házikönyvtárába. :)

Figyelem! Az ásványok gyógyító hatásai hagyományokon, tapasztalatokon és hiten alapulnak. Egyetlen esetben sem helyettesíthetik a tudomány kínálta gyógymódokat. Tekintsünk rájuk kiegészítő terápiaként.